De obicei televizorul nu este luat prea mult in considerare in revistele despre decorare sau amenajari interioare.

Dar in viata reala, stiind unde sa plasezi televizorul, este un lucru esential pentru a avea ideea corecta despre cum sa aranjezi restul elementelor. In zilele noastre este foarte greu sa gasesti o casa in care sa nu aiba, cel putin, un televizor. Si trebuie sa recunoastem, petrecem cateva ore bune pe zi in fata televizorului.

Desi de multe ori nu suntem constienti in ceea ce priveste decorul, televizorul joaca un rol important in camerele unei locuinte. De fapt, acest dispozitiv poate conditiona amenajarea mobilierului si a elementelor decorative intr-o camera de zi.

De aceea, este important sa iei in considerare si prizele sau sa evaluezi daca este necesar sa le modifici inainte de a planifica intreaga amenajare a camerei.

Dimensiunea, dispunerea ferestrelor, iluminatul din camera, utilizarea televizorului si elementele din jurul acestuia vor determina cel mai bun mod de a plasa televizorul in camera de zi.

Unde pozitionezi televizorul

Inainte de a achizitiona un televizor nou pentru living, va trebui sa te gandesti daca vrei ca acesta sa atraga toate privirile, sau daca preferi sa il camuflezi, astfel incat sa nu iasa in evidenta.

De asemenea, alegerea locului in care vei pune televizorul va influenta si pozitionarea celorlalte piese de mobilier din incapere. Este recomandat sa pozitionezi televizorul in cel mai intunecat loc din living, pentru a crea acelasi efect ca intr-o sala de cinema.

Atunci cand nu exista o alta de sursa de lumina in jur, culorile vor fi mult mai puternice, iar claritatea imaginii va fi mult mai buna. Tocmai de aceea, este recomandat ca televizorul sa nu fie asezat cu fata catre fereastra.

La ce inaltime pozitionezi televizorul din living

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este inaltimea la care vei amplasa televizorul. Cel mai bine ar fi ca acesta sa fie pozitionat la nivelul ochilor, astfel incat sa ai o vizibilitate buna fie ca stai pe canapea, sau pe fotoliu. Nu este o problema daca televizorul este amplasat mai jos de nivelul ochilor, insa daca acesta este pozitionat mai sus, te vei confrunta cu o stare de disconfort si cu dureri de coloana.

Cum asezi celelalte piese de mobilier

Daca televizorul pe care l-ai ales are o diagonala mai mica de 100 cm, poate fi pozitionat la o distanta de 3 m fata de canapea, dar daca diagonala acestuia depaseste 100 cm, distanta dintre televizor si canapea trebuie sa fie mai mare de 4 m.

Tine cont de aceste dimensiuni, pentru ca un ecran prea mare amplasat prea aproape va transforma urmaritul filmelor si serialelor intr-o experienta obositoare.

Incearca sa eviti pozitionarea televizorului in zonele de circulatie ale incaperii, deoarece nimeni nu vrea sa fie deranjat atunci cand vizioneaza un film. Asadar, nu aseza televizorul langa usa de la intrarea in camera si ai grija ca accesul catre canapea sa nu se faca prin dreptul ecranului.

Avem multe optiuni pentru a plasa televizorul in living, dincolo de mobilierul clasic conceput in acest scop. Daca, de exemplu, nu ai spatiu pentru a pozitiona una dintre aceste piese de mobilier in sufragerie, poti lua in considerare alte alternative precum agatarea televizorului pe perete, fie cu un sistem fix, fie cu un brat extensibil care ii permite sa-si schimbe pozitia.

In acest fel vei putea apropia, departa sau vom orienta dispozitivul catre alte zone ale camerei. Este, poate, modalitatea de a plasa televizorul care economiseste cel mai mult spatiu intr-o camera, cu toate ca trebuie sa te asiguri ca este fixat bine, astfel incat sistemul sa fie stabil si fiabil.

O alta idee este instalarea acestuia pe un raft suspendat care are un spatiu suficient pentru a amplasa dispozitivul in cauza sau poate pe o comoda de mici dimensiuni sau pe o masuta consola. In plus, acestea din urma te vor ajuta sa ascunzi cablurile inestetice si iti pun la dispozitie si spatiu de depozitare pentru DVD-uri, boxe, router sau alte accesorii.

Nu trebuie sa trecem cu vederea posibilitatea de a profita de o piesa de mobilier din colt pentru a aseza dispozitivul orientand fotoliile spre acest punct, ca si cum ar fi un varf de sageata. Este o resursa utila pentru spatii mici sau amenajari complicate in care vrem sa evitam reflexiile, de exemplu.

Exista cei care prefera sa incastreze televizorul in perete astfel incat sa fie mai organizat si mai integrat in decorul peretelui, pozitionand in jurul sau mai multe tablouri si fotografii. In acest fel, televizorul va arata ca un exponat pe perete si nu va atrage atentia foarte mult.

Dar acest lucru implica faptul ca poate pe viitor, cand va trebui sa schimbi sau sa reinnoiesti dispozitivul, spatiul destinat acestuia nu iti va servi. In acest caz, cel mai potrivit lucru ar fi crearea unui loc de dimensiuni putin mai mari decat televizorul actual, pentru a se potrivi si altor modele de televizoare.

Fie ca iti place sa urmaresti meciuri de fotbal, sa asculti jurnale de stiri sau sa te uiti la filme, televizorul va fi mereu nelipsit din living, asa ca este important ca acesta sa fie integrat cat mai bine in designul camerei. Da frau liber imaginatiei, inspira-te din recomandarile de mai sus si bucura-te de maximum de confort in camera ta de zi.