
Numele speciei in care este incadrata salvia, Salvia, se traduce prin vindecare si, astfel, se explica utilizarea sa sub forma de planta medicinala inca din vremuri stravechi.
Este clasificata in aceeasi familie de plante precum menta si este strans inrudita cu rozmarinul.
Salvia este cunoscuta pentru abilitatile conservante, antiseptice si antibacteriene pe care le are asupra carnii. Aceste proprietati se datoreaza uleiurilor volatile distilate din mugurii de salvie, care contin acid rosmarinic, nutrient absorbit foarte usor de corp, dar si polifenoli, precum flavonoidele diosmetina, apigenina sau luteolina.
Beneficiile salviei pentru sanatate:
1. Proprietati anti-imbatranire
Antioxidantii din salvie pot contracara semnele de imbatranire, precum liniile fine, ridurile sau petele pigmentare de pe piele. Antioxidantii asigura protectie impotriva radicalilor liberi, care afecteaza celulele epidermice si cauzeaza imbatranirea prematura a pielii.
Aceasta planta este bogata in vitamina A si calciu; impreuna, nutrientii respectivi vor proteja pielea impotriva asaltului radicalilor liberi si vor ajuta la regenerarea zilnica a celulelor, astfel intarziind si minimizand formarea ridurilor faciale.
2. Sanatatea oaselor
Un avantaj adesea subestimat al salviei este capacitatea sa de a imbunatati starea oaselor. Acest beneficiu este datorat continutului impresionant de vitamina K, un nutrient important pentru corp, dar gasit mai rar in alte alimente.
Vitamina K joaca un rol important in formarea densitatii oaselor si in mentinerea integritatii indelungate a structurii osoase. Daca prezinti semne timpurii de osteoporoza, stilul tau de viata se caracterizeaza printr-o dieta saraca in nutrienti si sedentarism, atunci, probabil, sanatatea oaselor tale este relativ precara.
Frunzele de salvie incluse regulat in dieta iti vor creste semnificativ aportului de vitamina K, deoarece o singura portie asigura 27% din doza zilnic recomandata de nutrient.
3. Prevenirea diabetului
Numeroase studii au demonstrat ca extractul din frunze de salvie prezinta proprietati anti-hiperglicemice, participand la scaderea nivelului de glucoza din sange; aceste proprietati ajuta la blocarea surplusului de glucoza emanat de ficat.
Extractul din frunze de salvie poate ajuta la scaderea nivelului de trigliceride si a nivelului de colesterol in cazul persoanelor care sufera de diabet tip 2. Insa, sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea acestor informatii.
4. Diminuarea simptomelor de menopauza
Pe baza unui studiu efectuat in anul 2011, cercetatorii Bommer, Klein si Suter au raportat ca, dupa doar 4 saptamani de cercetari, jumatate dintre participantele la studiu puteau confirma eficienta pilulelor confectionate din frunze proaspete de salvie in vederea diminuarii unor simptome asociate menopauzei, precum bufeurile.
In decursul a 8 saptamani, 64% dintre participante beneficiasera de tratament si au putut observa o reducerea saptamanala a bufeurilor, iar simptomele mai grave fusesera scoase din ecuatie.
De asemenea, un sondaj efectuat in 1997 de catre Consiliul National al Medicilor Specialisti in Ierburi Medicinale (NIMH) din Marea Britanie a indicat ca o mare parte dintre medici recomandau pacientilor tratamente cu salvie pentru cazuri de transpiratii nocturne si pentru bufeuri asociate menopauzei.
5. Tratament pentru boala Alzheimer
O analiza recent efectuata a demonstrat ca anumite specii de salvie pot avea un impact benefic asupra abilitatilor cognitive si ar putea conferi protectie impotriva afectiunilor neurologice.
Autorul analizei a spus ca:
„Prin studiile preliminare efectuate in vitro asupra oamenilor si animalelor s-au putut obtine dovezi concludente ca plantele din specia Salvia imbunatatesc abilitatile cognitive si protejeaza pacientul impotriva afectiunilor neurodegenerative.” Alte cercetari au raportat ca salvia poate ajuta la imbunatatirea memoriei in cazul adultilor tineri si sanatosi.
Cu toate acestea, vom avea nevoie de cercetari suplimentare, deoarece o mare parte dintre studiile efectuate pana in prezent au implicat doar 2 specii de salvie, S. lavandulaefolia si Salvia officinalis (S. officinalis).